Tvätta en matta

Det finns några olika saker man ska tänka på när din matta behöver tvättas, här har vi skrivit om de vanligaste mattorna och hur de tvättas, är du osäker, kontakta din mattbutik eller fackman.
Gångmattor gummerad baksida
Handtvättas med mjuk borste och milt tvättmedel i vatten. Fackmässig kemtvätt är att rekommendera till större mattor.
Flatvävda med jute baksida
Lämnas in hos kemtvätt för fackmässig plantvätt.
Flatvävda med gummerad baksida
Mjuk borste med milt tvättmedel och vatten.
Plastmattor
Plastmattor är mycket lätta att hålla rena eftersom det inte är ett organiskt material som suger åt sig smuts. En plastmatta under matbordet som får lite jordgubbssylt på sig torkas enkelt av med en fuktig trasa. Vid behov av att fräscha upp hela mattan så tvättas den i 30º C i maskin utan centrifugering. För dig som inte har en tvättmaskin eller inte får plats med mattan i denna så går det utmärkt att tvätta mattan i badkaret eller ute på tomten med vattenslang. Tänk bara på att inte tvätta för varmt, då tappar plasten sin form eftersom den mjuknar. Mattan bör ej torkas i starkt solsken och gärna plantorkas. Den kan med fördel rullas hårt för att släta ut veck efter tvätten.
Plast och garnmattor
Dessa mattor är mycket lätta att hålla rena. En matta under matbordet som får lite jordgubbssylt på sig torkas enkelt av med en fuktig trasa. Vid behov av att fräscha upp hela mattan så tvättas den i 30º C i maskin utan centrifugering. För dig som inte har en tvättmaskin eller inte får plats med mattan i denna så går det utmärkt att tvätta mattan i badkaret eller ute på tomten med vattenslang. Tänk bara på att inte tvätta för varmt, då tappar plasten sin form eftersom den mjuknar. Mattan bör ej torkas i starkt solsken och gärna plantorkas. Den kan med fördel rullas hårt för att släta ut veck efter tvätten.
Ryamattor
Är din ryamatta av akryl eller annat syntetiskt material så kan den tvättas i 30 grader i maskin, eller för hand i badkaret. Häng- eller plantorkas. Använd ett milt tvättmedel.
Har du en ryamatta av ull eller är osäker på material, så rekommenderar vi att du lämnar in den till kemtvätt hos en fackman.
Röllakan
Röllakan tvättas i kallt vatten och såpa. Skura med mjuk panelborste i rändernas riktning på båda sidorna och skölj därefter i rändenas riktning. Hängtorka mattan så att vattnet rinner i rändernas riktning.
Mattan kan bli något bubblig vilket försvinner efter några dagars användning.
Trasmattor
Tvättas i ljummet vatten och såpa eller milt tvättmedel. Sköljs noggrant och hängs upp i rändernas riktning. Mindre mattor kan tvättas på i 30 grader och utan centrifugering. Enstaka fläckar skrubbas bort med trasa/borste och ljummet vatten med milt tvättmedel.
Wiltonmattor
Bör lämnas till fackman för korrekt tvätt. Mindre fläck kan skrubbas bort med trasa/borste och ljummet vatten med milt tvättmedel.